50 de agenți economici noi se vor conecta la platforma CCI a RM www.client.chamber.md pentru a beneficia de serviciile online de expertiză a mărfurilor. Aceasta a devenit posibil după ce companiile respective au primit semnături electronice cu sprijinul financiar oferit de proiectul Optim al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC, implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation. Această activitate este parte a campaniei de promovare a digitalizării serviciilor CCI în domeniul expertizei, evaluării și certificării originii mărfurilor, menite să faciliteze și simplifice procedurile de export. Despre aceasta s-a anunțat în cadrul unei conferințe de prezentare a platformei www.client.chamber.md.
Potrivit Președintelui CCI a RM Sergiu Harea, Platforma www.client.chamber.md a fost lansată în luna septembrie 2020 în scopul modernizării și simplificării serviciilor în domeniul expertizei mărfurilor, evaluării bunurilor și emiterii certificatelor de origine preferențiale. „În prezent platforma este utilizată de 70 de companii și au fost eliberate circa 1500 de rapoarte. Suntem bucuroși să salutăm astăzi 50 de noi beneficiari ai platformei CCI a RM – 50 de companii care începînd de astăzi vor utiliza serviciile online ale CCI și în acest context vor putea economisi timp dar și resurse. Aceasta a devenit posibil după ce companiile respective au primit semnături electronice cu sprijinul financiar oferit de proiectul Optim al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC, implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation”, a declarat Sergiu Harea.
Invitatul special la conferință, Vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu a declarat: „Inovaţia este cheia spre dezvoltare, pentru construirea unui viitor mai bun, dar în special pentru depășirea crizei pandemice din care este nevoie să ieșim mai puternici și mai pregătiți”.
În mesajul său adresat celor prezenți, Directorul Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc a menționat: „Tehnologiile fac parte din realitatea vieții și din activitatea noastră profesională. Aplicarea lor în domeniul prestării serviciilor publice aduc valoare adăugată, dar este nevoie să lucrăm împreună pentru a face pași concreți spre digitalizare cu un grad sporit de responsabilitate pentru a obține rezultate care ne vor ancora în viitor”.
Elene Tkhlashidz, leaderul programului în cadrul proiectului OPTIM al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC a remarcat: „Am început să lucrăm la această platformă online împreună cu partenerul nostru strategic, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, chiar înainte de pandemie, iar tendința de digitalizare și cererea crescută de servicii digitale au devenit un stimulent suplimentar pentru noi. Eforturile active ale CCI în promovarea acestei platforme au permis conectarea unui număr mare de agenți economici la aceasta, care, împreună cu CCI, pot fi numiți pionieri în promovarea transformării digitale în Moldova.”
Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate și serviciile guvernamentale cu care au fost integrate serviciile CCI a RM, precum: Serviciul guvernamental integrat de semnătură electronică (MSign) și SIA „MPower”- „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower).
În a doua parte a evenimentul reprezentanții celor 50 de întreprinderi noi au fost familiarizați cu structura și modalitatea de lucru pe platformă, precum și avantajele utilizării acesteia, printre care: economisirea timpului și a cheltuielilor pentru deplasarea la oficiile CCI; simplitate în utilizare și creșterea vitezei de analiză și procesare a documentelor depuse online. Angajații responsabili ai companilor pot depune o cerere online pe Platforma CCI din orice loc, și la orice oră, de pe un computer sau telefon mobil conectat la Internet.
În scopul promovării platformei, CCI a realizat un video despre avantajele și pașii de utilizare, disponibil în limba română și limba rusă.
În ultimii ani, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova implementează activ strategia pentru transformarea digitală a serviciilor sale. În contextul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, în 2020, CCI a RM a îndemnat mediul de afaceri să utilizeze serviciile digitale pentru a reduce impactul restricțiilor asupra activității comerciale. Antreprenorii pot participa deja la expoziții virtuale www.virtual-fairs.md, seminare web, consultări pe diverse teme, forumuri de afaceri, dar și pot solicita expretiza și evaluarea mărfurilor online. Până la sfârșitul anului, este planificată adăugarea a încă trei servicii pe platforma online www.client.chamber.md: Carnet ATA pentru export temporar; Certificate electronice de origine; Avize de atestare a impedimentului justificator (forță majoră).
Lucrările continuă și la platforma de învățare la distanță academy.chamber.md; precum și la Registrul membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova – https://chamber.md/membrii-cci.