Reprezentanții Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) și ai Serviciului Vamal au participat la un seminar online dedicat aspectelor practice de utilizare a sistemului Carnetelor ATA.
În cadrul seminarului, cei circa 90 de funcționarii vamali au fost informați despre noul serviciu electronic de perfectare a Carnetelor ATA, dezvoltat pe platforma www.client.chamber.md și lansat la începutul anului 2023. Totodată au fost prezentate procedurile de solicitare și perfectare a Carnetelor ATA pentru exportul temporar de mărfuri de către CCI, ca instituție emitentă și garantă.
Noul serviciu digital va permite agenților economici și persoanelor fizice să depună cereri pentru eliberarea Carnetelor ATA online, iar specialiștii CCI vor perfecta Carnetul în baza documentelor transmise în format electronic.
Acest serviciu online al CCI a RM vine să faciliteze procedurile de comerț internațional pentru exportatori, care vor beneficia de o procedură mai simplă și mai rapidă. Totodată, crearea modulului este o precondiție pentru implementarea sistemului de Carnete electronice (e-ATA), care este la etapa de pilotare de către Camera de Comerț Internaională și Organizația Mondială a Vămilor.
Specialiștii din cadrul Serviciului Vamal au relatat despre cadrul normativ ce reglementează perfectarea Carnetelor de către posturile vamale de frontieă.
Specialiștii ambelor instituții au făcut schimb de informații și date necesare pentru facilitarea trecerii frontierei de către titularii Carnetelor ATA, și extinderii utilizării acestuia pentru operațiunile de tranzit.
Notă: Carnetul ATA este recunoscut la nivel internațional ca un instrument de facilitare a comerțului. Acesta reprezintă un document internaţional, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate.
Deținerea Carnetului ATA scutește de necesitatea perfectării declarației vamale și constituirii unei garanții financiare pentru asigurarea taxelor și impozitelor organului vamal.
Carnetul ATA este solicitat cel mai des de companiile şi persoanele care participă la târguri şi expoziţii, oamenii de artă, colective teatrale, muzicieni şi artişti, sportivi, profesionişti din diferite domenii, ce pot circula liber cu echipamentul său profesional, operele de artă sau produsele sale spre/prin peste 75 de state, care fac parte din sistemul ATA.